18 Haziran 2015 Perşembe

Japonca Anime Sözlüğü

Türkçe - Japonca Anime Sözlüğü


Japonca Okunuş Bilgileri

Japonca'da Hiragana, Katakana ve Kanji olmak üzere 3 tip yazı sistemi vardır. Hiragana ve Katakana'da her harf bir heceyi belirtir. Hiragana genellikle Japonca kökenli, Katakana ise yabancı dillerden Japoncaya giren sözcüklerin yazılmasında kullanılır. Çince kökenli harfler, Kanji ile belirtilir. Genelde Kanji ile sözcüklerin kökü, Hiragana ile de sözcüklere takılan ekler yazılır.

Japon dilinin Latin alfabesi ile yazılmasına Kunreishiki (Kunreişiki) denir.

ch = Türkçedeki / ç / sesi gibidir
chichi = çiçi
ichi = içi
kanemochi = kanemoçhi
ranchi = rançi

sh = Türkçedeki / ş / sesi gibidir.
kushon = kuşon
rekishi = rekişi
ressha = resşa
shokki = şokki

j = Türkçedeki / c / sesi gibidir.
hajime = hacime
jamu = camu
jibiki = cibiki
koji = koci

Not = Sözlükteki â - ê - î - ô  ve û şeklinde görülen harfler, uzatılarak okunur.

okâsan = okaasan
râmen = raamen

anonê = anonee
êto ne = eeto ne

ojîsan = ojiisan
kopî = kopii

imôto = imooto
taishô = taishoo

fuû = fuuu
jûbun = juubun

Aşağıdaki Kelimeleri Çoğunluğunu (%60) Japonca Cep Sözlüğümden, bir kısmını Japonya ile ilgili okuduğum kitaptan, Wikipedia, Yukarıdaki adresten ve internet yardımı ile buldum

Otaku Nedir; (ileri derecesi "Hikikomori Otaku" oluyor)
1970'ler de sevilen hoş görülen bir deyim iken, 1980'ler den sonra Aşağılayıcı bir terim haline gelmiştir. Özellikle anime, manga ve video oyunlarına obsesif ilgi duyan insanları ifade etmek için kullanılan bir Japon terimidir.Kelime anlamları o-taku: sizin-eviniz veya otaku: Fanatik, Bağımlı şeklinde kullanılır. Anime Otaku şeklinde kullanıldığında: hayatını animelere adamış kişi anlamını çağrıştırır, özelliklede anime memleketi japonyadan çıkan bir kelime olduğu için günümüzde Anime otakulara sadece otaku denir. Çağımızda bu kelime evrim geçirip herhangi bir şeye (anime, manga) hayatını adamış, aşırı derecede hayranlık duyan, kişilere ya da antisosyal ve kendine özgü sebeplerden ötürü evden çıkamaya korkan bu yüzden değişik bağımlılıkları olan (kolleksiyonculuk, arşivcilik) kişiler için kullanılmaktadır. Sonuç olarak bu terim kullanılma şekline, kullanıldığı yere ve kullanan kişiye göre değişmektedir.
Tarihçe;
“Otaku”nun argo kullanımının 80’lerin başında ortaya çıkan bir manga çizeri olan Shinda Mane tarafından ortaya atıldığı sanılır. Terim serbest sanatçı Nakamori Akio tarafından Manga Burikko’ nun 1983 Haziran sayısındaki bir yazıda açıklanmıştır. Otaku, halk bilincine 1989 da anime/manga otaku’su seri katil Miyazaki Tsutomu’nun tutuklanması ile girmiştir.

Animelerde En Çok Geçen Kelimeler ve Bazı Karakter İsimlerinin Anlamları Aşağıda;

Anime = Stilize renkli sanat ve genellikle yetişkinlere yönelik temaları ile karakteri Japonya'da geliştirilen animasyon bir tarz.
Chin / Chwan / Swan = Cıvıklık yaparak "San" veya "Chan" kullanımı.
San = bay, bey, beyfendi, Bayan, hanım, hanımefendi ve Matmazel anlamında bir saygı simgesidir. San, yazı dilinde Sama'dan türetilmiştir. San evrensel, resmi ve gayri resmi ortamlarda bir kişinin ismine eklenir. San bazen Şirket, Firma ve Dükkan isimleri ile birlikte de kullanılır. Hatta San Hayvan adları ve Cansız Nesneler içinde kullanılır.
Chan = Çocuk ve kadın aile üyelerine seslenmek için kullanılan san gayri sürümü, O konuştuğu Kişiyi Sevimli bulduğunu göstermek için genel olarak Chan Kullanılır. ama bebekler, Küçük çocuklar ile sınırlı değildir. Büyükbaba, Büyükanne, Gençler Ayrıca Sevimli Hayvanlar, Sevgililer, Yakın Arkadaşlar, Her Hangi Genç bir Kadın ve Arkadaşlar içinde kullanılır.
Kun = Üst Düzey Statü Sahibi kişiler tarafından Astlarına Atıfda bulunurken kullanılır veya Erkek Çocuklar, Genç Erkekler den bahsederken ya da Erkek Arkadaşlar arasında kullanılır. Ayrıca Duygusal bir bağı olan, uzun zamandır tanıdığı bir erkek söz konusu olunca Kızlar ve Kadınlar tarafından da kullanılabilir.
Sama = San ekinden  daha belirgin bir Saygı önekidir. aziz, sayın, saygıdeğer anlamına gelir. kendisinden daha yüksek Rütbedeki ve yaştaki insanları belirtmek içinde kullanılır. Kendini ifade etmek için kullanıldığında Aşırı kibri ifade eder. Yazı dilinde adlardan sonra gelen saygı eki, "O" ile "Sama" doğal ve kutsal simgeleri belirtmek için birlikte kullanılır. Örnek : O-Hi-Sama = Saygıdeğer Güneş gibi (Hi=Güneş), Ohisama...
Senpai = Kıdemli olan, Üst, Yaşlı kimse. Bir okulda daha üst sınıftaki öğrencileri, spor kulübünde kıdemli meslektaşları (üst rütbe, siyah kemer) ifade etmek için kullanılır, ama öğretmenler Senpai Değildir. Bir iş ortamında daha fazla deneyimli meslektaşlar Senpai'dir, ama Patronlar Senpai Değildir. Türkçede ki Doktor kelimesi gibi, Senpai Tek başına kullanılabilir veya bir isim ile birlikte kullanılabilir.
Sensei / Shishō (Shishoo) = Öğretmen, Hoca, Profesör, Usta, Üstat, ,Politikacı, Avukat, Uzman, Efendi, Sahip ve Diğer Otorite Figürlerini ifade etmek için kullanılar. Bir sanat formunda veya başka bir beceride ustalığın belli bir düzeyini yakalamış birine saygı göstermek için kullanılır ve aynı zamanda romancılar, şairler, ressamlar ve diğer sanatçılar içinde kullanılır. Senpai de olduğu gibi tek başına kullanılabilir veya bir isimle birlikte de kullanılabilir. Sensei Kelimesi Yalakalık ve Yaltaklanma şeklinde de kullanılır, aynı zamanda bu yaltaklanma alaycı bir şekilde de olabilir. Çok Yüksek Akademik Uzmanlığa sahip birini ele alırken bu terim genellikle kullanılmaz, bunun yerine Hakase kullanılır (Profesör veya Doktor anlamına daha yakındır)
Omae = Konuşmacının yüksek statüsünü veya Emsalleri,Yakın Arkadaşları Arasındaki çok rahat ilişkisini ifade etmek için "Sen, Siz"... sıklıkla erkekler kullanır. yaşlılara saygı gereği söylenmez.
Temee = Kabaca ve Çatışmacı "Sen, Siz"...Temae'nin kaba versiyonudur, Konuşmacı çok kızgın olduğu zaman kullanır, Başlangıçta mütevazı bir konuşma yapan kişi için kullanılır
Kisama = Kabaca ve Son Derece Düşmanca "Sen, Siz"...Tarihsel olarak çok resmi bir kelime, ama aşırı düşmanlık veya öfke göstermek için ironik bir anlamda geliştirildi.
Oyakata / Meijin = Usta
Kachō (Kachoo) = Bölüm Başkanı
Shoi / Shousa = Teğmen, Binbaşı
Danchō (Danchoo) = Grup Lideri
Kaichō (Kaichoo) = Başkan
Taishō (Taishoo) = General, Komutan
Senchō (Senchoo) = Kaptan
Bosu / Shachō ( Shachoo) = Müdür, Patron
Chichi / Otōsan (Otoosan) = Baba
Okāsan (Okaasan/ Haha = Anne
Ane / Neesan = Abla
Ani / Niisan = Abi, Ağabey
Obāsan (Obaasan) / Sobo = Büyükanne, Nine, Ebe
Ojīsan (Ojiisan) / Sofu = Büyükbaba, Dede
imōto (imooto) / Shimai = Küçük Kız Kardeş
Otōtō (Otootoo) = Küçük Erkek Kardeş
Akachan / Akamboo = Bebek
Baba = Yaşlı kadın, büyükanne ya da bilge.
Oba / Obasan = Hala,Teyze,Yenge
Oji / Ojisan = Amca, Dayı veya yaşlı,orta yaşlı kimselere hitap ederken kullanılır (Ossan ise bu kelimenin kaba,cıvık ve avam versiyonudur)
Oyaji = Yaşlı Adam, ihtiyar
Oya = Ana Baba
Ojōsan (Ojoosan) / Okusama = Hanımefendi, Matmazel, Hanım, Eş
Oneechan (Onee-chan) = Abla
Oneesama (Onee-sama) = Yüceltici; Sevgili Abla, Saygıdeğer Abla
Oniichan (Onii-chan) = Abi, Ağabey
Oniisama (Onii-sama) = Yüceltici; kabaca anlamı "Genç Efendi", "Saygıdeğer Ağabey"
Oniitama (Onii-tama) = "Abi, Ağabey "demenin daha çocukça versiyonu.
Oniichama (Onii-chama) = onii-sama'nın çocukça bir sürümü (kızlar tarafından kullanılır)
Nii-ya = Çocukca bir şekilde "Ağabey, Abi" demek (kızlar kullanır)
Aniki = Abi, Ağabey (Genellikle çeteler ya da gangsterler tarafından kullanılır)
Ani-kun = "Abi, Ağabey" Demek, aralarında fazla yaş farkı olmayanlar kullanıyor (Çocuklar bunu kullanma eğiliminde)
Bāchan (Baachan) = Obasan'dan Türetilmiştir. Büyükanne'nin Kabaca veya Argo şeklinde söylenişi.
Kāsan (Kaasan) = Bir Adam kendi karısını ifade ederken veya çocuklar annelerini ifade ederken kullanır. (Seni Seviyorum Kaasan)
Ryōshin (Ryooshin) = Ana Baba
Onna / Josei / Fujoshi / Fujin / Joshi = Kadın, Karı, Bayan
Otoko / Danshi / Yatsu / Osu / Dansei = Adam, Erkek, Koca, Eş
Gaki / Kodomo / Shōni (Shooni) / Ko = Çocuk, Velet
Chibi = Cüce, küçük
Tsuma = Eş, Eşim, Hanım
Kazoku / ikka = Aile
Futago = ikiz
Ai = Aşk, Sevgi
Anata o aishite imasu = Seni Seviyorum
Aisatsu = Selam / Aisatsu Suru = Selam Vermek
Aisō (Aisoo) = Arkadaşlık, Dostluk
Adana = Takma Ad, Lakap
Aku = Kötü, Fena, Zararlı, Günahkar
Ame = Yağmur
AMV = Fanların oluşturduğu gayri resmi bir video müzik tipi, Popüler Anime ve genellikle seçilen müzik veya ses klipleri ile video klipleri senkronize etmek için düzenlenmiş olan Müzik.
Annaisho = Lider, Önder, Kılavuz, Rehber
Anata namae wa? = Adın Ne?
Anata = Sen, Siz / Anata No = Senin, Sizin / Anata Ni = Sana, Size
Anatatachi = Siz / Anatatachi No = Sizin / Anatatachi Ni = Size
Anatagata = Siz / Anatagata No = Sizin / Anatagata Ni = Size
Aniparo "anime parodi" = Parodik şekilde hayranları tarafından kullanılan anime karakterleri.
Ansatsuken = Kelimenin tam anlamıyla "suikast yumruk", Bir Japon neolojizm ile herhangi bir savaş sanatı stilini açıklamak için kurgusal eserlerinde sıklıkla kullandıkları veya Rakibin öldürme amacı ile geliştirilmiş tekniği ile mücadele.
Anko = Emniyet, Güvenlik
Anna = Öyle, Onun Gibi, O Kadar
Ano = Şu, O
Anoo = Şey!, ee!
Anonē (Anonee) = Böylece, O Halde
Ahō (Ahoo) = Salak, Gerizekalı
Ahoge = Kelime anlamıyla aptal-budala saç anlamına gelir, bir anime veya manga karakterini kafasının üzerinden dışarı doğru çıkıntılı saç uzunluğunu ifade eder, Örnek olarak;Fullmetal Alchemist'den Edward Elric ve Lucky Star'dan Konata
Are = O / Are Ka ... Kore Ka = Ya ... Ya Da
Ara! = Ah!, Ay! (Kadınlar Kullanır)
Are! = Hey!, Bak! (Erkekler kullanır)
Arigatō (Arigatoo) / Sankyu = Teşekkürler, Teşekkür Ederim
Arimasen / imasen = Yok, Değil (Arimashita = oldu, edildi)
Arui Wa = Ya Da, Yoksa
Akihabara = Japonyada "Elektrik Kenti" olarak bilinen"Akiba"...  Elektronik,Oyunlar ve Otaku Malzemeler için dünyanın en büyük alanlarından biri olarak bilinir.
Akiba-kei = Kelimenin tam anlamıyla "Akihabara style" anlamına gelir. Zamanlarının çoğunu Akihabara da geçiren genç erkek ve bayanları belirtmek içinde kullanılır. Ayrıca, genel olarak "otaku" ifade etmek için kullanılabilir.
Ankoku = Karanlık
Ate = Hedef, Amaç, Erek
Ayashii = Korkulu, Şüpheli
Ayatsuri = Kukla
Baka = Aptallık, Dangalak, Mankafa
Bakabakashii = Aptalça, Ahmakça
Baka Yaro (Bakayaro) = moron, pislik, aptal, salak, avanak, kahrolası ahmak ("Baka" lafının Kaba ve sert versiyonu)
Kono Yaro (Konoyaro) = Seni Pislik, Seni Piç, Seni Serseri
Bakemono = Canavar, Dev, Ucube
Bakudan = Bomba
Bachi / Batsu = Ceza, / Bassuru = Cezalandırmak
Barabara No = Dağınık, Dalgın, Gevşek, Oynak
Betsu : Betsu No = Başka, Diğer
Betsu Ni = Hiçbir Şey, Değil Gerçekten (Çok Amaçlı Bir Negatif Deyim)
Betsu Ni Shita = Ayrı, Ayrı Ayrı
Bi = Güzellik / Bidanshi = Yakışılı Adam / Bijin = Güzel Kadın
Bikkuri = Sürpriz, Beklenmedik, Hayret, Şaşkınlık
Bishojo = Güzel Kız
Bishonen = Yakışıklı Erkek
Boku = Ben (Erkekler Kullanır)
Boroboro no = yırtık pırtık, lime lime, Hırpani
Bōzu (Boozu) = rahip (Budizm), kel, dazlak, erkek çocuk
Bubun = Parça, Kısım, Bölüm
Buki = Silah
Bukkorosu = Seni Geberteceğim
Bunraku = Geleneksel Japon Kukla Tiyatrosu
Bushido = kelimenin tam anlamıyla "savaşçının yolu", Samuray'ın yaşam yolu için bir Japonca kelime, şövalyelik kavramına benzer.
Busu = Çirkin kız / Kadın
Byōnin (Byoonin) = Hasta, / Byōki ( Byooki) = Hastalık
Cha / Ocha / Ogawa = Çay (Yeşil)
Che! = Tüh!, Yuh!, Ayıp!
Chi = Yeryüzü, Dünya, Toprak
Chi = Kan / Chi ni ooi = Kanlı
Chikai = Ant, Yemin / Chikau = Yemin Etmek
Chikara = Güç, Kuvvet / Chikara no aru = Güçlü, Kuvvetli
Chikishō (Chikishoo) = Hassiktir, Allah Kahretsin!
Chino = Akıl, Us, Zihin, Zeka
Chissu / Chiwassu = Japonca argo olarak "merhaba" , "naber" anlamında.
Chotto = Biraz / Chotto! = Bir Dakika!
Chotto Matte Kudasai! = Biraz Bekleyin Lütfen!
Cosplay = Birisinin Bir anime, manga veya video oyunu karakteri gibi elbiseler giymesi
Crossplay = kelimeler crossdress ve Cosplay karışımı. Bu insanların karşıt cinsiyet karakterleri gibi giyinmesi anlamına gelir.
Daiichi-ni = Önce, İlk Önce
Dandere = Sessiz, utangaç ve çekingen kız karakterler.
Demo / Datte / Shikashi / Tadashi = Ama, Fakat, Lakin, Ancak
Denki = Elektrik
Deredere = Tatlı ve Her şekilde seven karakterler (Clannad'dan Ryou)
Desu = -dir, -dır
Dewa = Öyleyse, O Halde
Dewa Mata! = Hoşça Kal!, Görüşürüz!
Daijōbu (Daijoobu)= Tamam, Herşey Yolunda
Daijoka = Sen İyi Misin?
Dame Desu! = Olmaz!
Daga = Ancak, Ama
Dakara = Bu Yüzden, Bundan Dolayı
Damare = Kapa Çeneni, Sessizlik (Komut Biçiminde = "Sessiz Ol" demek)
Dare = Kim / Dare ni = Kime / Dare no = Kimin / Dare to = Kiminle / Dareka = Birisi / Daredemo = Herkes
Darō (Daroo) = Galiba, Belki
Dō itashimashite (Doo itashimashite) = Rica Ederim, Bir Şey Değil
Dōjō (Doojoo) = Sözlük anlamı ile "Duygudaşlık, Dert Ortaklığı" anlamlarına geliyor. Genellikle karate, judo, ya da samuray gibi Japon dövüş sanatları tarzı öğrenciler için resmi toplama yeri olarak kabul edilir. Bir dövüş sanatları eğitim yeri olarak düşünülmesi Batılı bir kavramdır. Japonya'da, Yakın Dövüş Sanatları ve Profesyonel Güreş okulları da dahil olmak üzere herhangi bir fiziksel eğitim tesisi köklerini Dojo olarak adlandırabilir.
Dojikko = Bilinen Tipik bir kadın Arketipi, ki aşırı hantallığı ve sakarlığı (Doji) ile karakterize edilir..
Doki Doki = Bazen, Zaman Zaman (aynı zamanda "kalp atışı" anlamına gelir)
Doku = Zehir
Doko = Nere, Neresi / Doko e = Nereye / Doko Kara = Nereden / Dokodemo (Doko Demo) = Her Yer / Dokoka = Bir Yer / Dokoka De = Bir Yerde / Dokoka e = Bir Yere
Dōshite (Dooshite) = Niçin, Neden
Dotchi = Hangi, Hangisi
Dōzo! / (Doozo!) = Buyurun! / Dozo Kochira e = Şöyle Buyurun
Dozo Yoroshiku = Tanıştığımıza Memnun Oldum
Doiu Koto Da (Do iu Koto Da) = Ne demek istiyorsun?
Dono / Tono = Kabaca "Efendi" veya "Usta" anlamına gelir.
Dōnika (DoonikaDonika Shite = Herhangi Bir Şekilde, Nasıl Olursa Olsun
Donna = Nasıl, Ne Tür / Donna ni = Nasıl, Ne Kadar
Dono = Hangi / Donogurai = Ne Kadar / Donomichi = Her Ne Olursa Olsun
Domo = Teşekkürler
Domo Arigato = TeşekKür ederim
Domo Arigato Gozaimasu = Çok Teşekkür Ederim
ē(ee) = Evet, Tamam, Ne?
Ecchi (Etchi - エッチ) = sıfat olarak kullanıldığında "şehevi", "seksi", "sapık", veya "yaramaz" anlamına gelen, isim veya fiil olarak kullanıldığında "cinsel ilişki" anlamını taşıyan, Japonca bir kelimedir. Bu kelime genellikle, Anime ve Manga'larda cinsel içerik olduğu zaman kullanılır. Bu tür içerikli Anime veya Manga'lar karakterler tam çıplak, yarı çıplak veya açık giysili olabilir ancak cinsel ilişki yoktur.
Eroge = Bir japon videosudur. özellikle erotik içerikli bilgisayar oyunu ve genellikle anime tarzı sanat şeklindedir. (Erochikku Gēmu'nun Kısaltılmışıdır)
Eien No = Sonsuz, Ebedi
Eiga = Sinema, Film
Eiyū (Eiyuu) = Kahraman
ēto Ne! (Eeto Ne) = Şey!, ee!
Fansub = "fan-subtitled" kısaltılmış halidir. Orjinal dil dışında, başka bir dilin altyazısı ile Hayranları tarafından tercüme edilmiş televizyon programları
Finare = Final
Fūin (Fuuin) : Fuuin Suru = Mühürlemek
Fukeru = Teslim Olmak, Geç Olmak, Yaşlanmak, Boyun Eğmek
Fukushū (Fukushuu) = Öç, İntikam
Fukyū (Fukyuu) : Fukyuu no = Ölmez, Ebedi
Fuū (Fuuu) = Fırtına, Kasırga
Fuyu = Kış
Fuzakeru Na! = Aptal olmayı bırak!, Böyle aptalca şeyler söyleme!, Böyle Şakalar Yapma!
Gakkō (Gakkoo) = Okul
Gakuyū (Gakuyuu) / Dōsō (Doosoo) = Okul Arkadaşı
Gambatte Ne! = Elinizden geleni yapın!
Gāru (Gaaru) / Furendo = Kız Arkadaş
Gakui = Ünvan, Derece, Rütbe
Gambaru = Çabalamak, Gayret Etmek
Geijutsu / Bijutsu = Sanat (Deidara)
Genjutsu = Gerçek, Hakikat, Realite, Gerçeklik
Genkaku = Halüsinasyon, Yanılsama
Geta = Tahta Sandalet, Japon Tipi Terlik
Gijutsu= Teknik
Gikai = Parlamento, Meclis
Gisei = Kurban
Gizōhin (Gizoohin) = Taklit, Sahte Şey
Gochisoosama! (Gochisoo Sama!) = Yemek için Teşekkürler!, Elinize Sağlık!
Gomen Nasai (Gomennasai) = Üzgünüm
Gōmon (Goomon) = İşkence
Gomu = Lastik, Silgi, Kauçuk (Luffy)
Goudere (Gou-dere) = Henüz resmi bir terim değildir, ama bu tür eylemleri gösteren mangalar var.
Gozaru = Bir "Kibarlık ve Saygı Deyimi" (Bu Cümlelerin Sonuna Eklenilebilir, Modası Geçmiş Bir deyimdir, "Himura Kenshin" ve "Rurouni Kenshin" kullanır ve Tarihi Animelerde kullanılır, Örnek; "Shigurui" ve "Basilisk" gibi...Değişik Söyleniş biçimleri vardır; Gozaru, De Gozaru, De Gozaru Yo ve De Gozaru Ka gibi)
Gun / Guntai = Ordu
Gunjin / Heishi = Asker, Er
Gunsei = Çete, Sürü
Hai! = Evet! / Hai Dozo = Evet, Buyrun
Hā! (Haa!) = Evet!, Hayhay!
Hachimaki = Alın Bağı
Haka (o-haka) = Mezar
Harem = Birden fazla kız karakterin olduğu bir anime ve manga hikayesi, genellikle tek erkek karakter vardır.
Hajimemashite = Sizinle tanıştığıma memnun oldum
Hajime = başlangıç​​
Hajimeru = Başlamak, Açmak
Hajimete = ilk defa, ilk kez
Hayaku = Çabucak, Erken
Hameru = Giymek, Takmak, İçine Sokmak
Hanasu = Konuşmak, Söylemek, Anlatmak, Salmak, Bırakmak, Ayırmak, Çözmek
Hana = Çiçek ("Burun" anlamınada Geliyor)
Hanaji / Hanadzi = Burun Kanaması. Yaygın Anime klişesidir. Genellikle bir oğlan, Gerçekten sevimli bir kız görünce kan basıncı aniden ciddi bir şekilde yükselir, bu da burun kanamasına sebep olur.
Hanayome = Gelin
Hanase = Bırakın!, Beni Bırak!, Bırakın Gideyim, Gitmeme izin ver!
Hanashi = Konuşma, Söylev, Söz
Hannin = Suçlu
Hanzai = Suç / Hanzaisha = Suçlu
Haru = İlkbahar ("Yapıştırmak" anlamınada geliyor)
-Hatsu = Atış, Vuruş, Kalkış
Hatten = Gelişme, Gelişim
Hayai = Hızlı, Çabuk, Erken
Hebi = Yılan
Heiwa / Wakai = Barış
Henshin = Japonca "Dönüşüm" Demektir. kelimenin tam anlamıyla "Beden Değiştirmek veya Dönüştürmek".
Hensei = Örgüt, Örgütleme, Organizasyon
Hentai = özellikle müstehcen,pornografik çizgi roman,animasyon, anime, manga veya bilgisayar oyunları gibi Japon kökenli olan şeylerden söz ederken, Batı'da kullanılan Japonca kelime. Japonya'da bu "başkalaşım" ya da "anormallik" anlamında kullanılabilir.Kelimenin Japonya'da olumsuz bir çağrışımı vardır ve yaygın olarak "cinsel sapık" anlamında kullanılır.
Hi = Güneş, Ateş, Gün
Hiku = Çekmek, Çekilmek, Gerilemek, Oynamak, Çalmak, Çiğnemek, Ezmek
Hikyō Na (Hikyoo Na) = Korkak, Adi, Bayağı, Alçak, Kötü
Hikari = Işık / Hikaru = Işıldamak, Parlamak
Hikikomori = Sosyal hayattan çekilen, kendilerini toplumdan izole eden, münzevi hayatı seçenleri belirtmek için kullanılan japonca bir terimdir. Genellikle sosyolojik bir olgu olarak bu toplumsal gruba ait olan insanları ifade etmek içinde kullanılır.
Hime = Prenses
Hitori = Bir Kişi / Hitori De = Yalnız, Tek Başına
Hontō (Hontoo) = Gerçek, Doğru - Hontō ni = Gerçekten
Hoshi = Yıldız
Horeru = Aşık Olmak, Tutulmak
Hora : Hora! = Bak!, işte!
Horobosu = Yok Etmek, Mahvetmek, Devirmek, Yıkmak
ii = iyi,Hoş
ie = Ev / ie ni = eve
iie = Hayır
iie Kekko Desu = Hayır, Teşekkür Ederim.
ichatsuki = Flört / ichatsuku = Flört Etmek
ikaga = Nasıl?, Nedersiniz?
ikaga Desu ka? = Nasılsınız?
iku = Gitmek
ikura = Kaç, Ne Kadar
ikura Desu Ka = Kaç Para?, Fiyatı Nedir?
ikutsu = Kaç Tane?, Kaç Yaşında?
ikuzo = Gidelim, Haydi Gidelim
ikenai = oh Hayır!
ikyōto (ikyooto) = Dinsiz, Kafir
ima / imasara = şimdi / ima demo = daha, henüz /  ima kara = şimdiden / imamade = şimdiye kadar / imamotte = hala / ima ni = yakında, birazdan
inai = Bulunmamak, Yok olmak
iranai = Gerek Yok
ishi = Taş, Arzu, istek, Niyet
itadakimasu = Afiyet Olsun
ite = ah, ow, ouch
itte kimasu = Ben gidiyorum!, Ben artık gidiyorum!
itsu = Ne Zaman / itsudemo = Her Zaman / itsuka = Herhangi Bir Zamanda, Bir Gün / itsu kara = Ne Zamandan Beri / itsumo = Her Zaman, Daima / itsomo 
nai = Hiçbir Zaman, Asla
inazuma = Şimşek
iwaba = Adeta, Sanki, Tabiri Caizse
iya = Hayır (Erkekler Kullanır)
iyashi = Alçak, Adi, Bayağı
iyarashii = ahlaksız, iğrenç, iffetsiz
Ja = O Halde, Öyleyse
Jā (Jaa) = Hoşça Kal!
Ja Ne = Sonra Görüşürüz
Jasui = Kuşku, Kuruntu
Jidai = Çağ, Devir
Jikoku = Cehennem
Jisatsu = intihar
Jitsu wa = aslında
Joō (Jooo) = Kraliçe
Jōdan (Joodan) = Şaka
Joshu = Asistan
Jūbun (Juubun) = Yeterli / Jūbun Na (Juubun Na) = Tatminkar, Memnuniyet Verici
Jūsho (Juusho) = Adres
Ka = Soru Takısı - "Örnek; Daijobu Desu Ka = iyi misin?" - "Baka Ka = Aptal Mısın?" ("Sivrisinek, Ders, Bölüm, Veya, Ya da" anlamlarınada geliyor)
Kage = Gölge
Kaihō (Kaihoo) = Kurtarış, Kurtuluş
Kaizoku = Korsan
K​akkoii! = Şık, Zarif, Güzel
Kaminari = Yıldırım, Şimşek, Gök Gürültüsü
Kami = Tanrı, ilah (bu kelime için bazı ortak anlamlar var = Saç ve Kağıt)
Kampai! = Şerefe!
Kanarazu = Kuşkusuz, Elbette
Kawaii = Tatlı, Şirin, Sevimli, Cici
Kakeru = Koşmak, Yarışmak, Koymak, Oturtmak, Asmak, Bağlama
Kakumei = Devrim, İhtilal
Kanri = Yönetim / Kanrinin = Yönetici
Kangoku / Keimusho = Hapishane, Cezaevi
Karakuri = Mekanizma
Kashira = Baş, Lider, Reis
Katana = Kılıç
Kabuki = Geleneksel Japon Tiyatrosu
Katsu = Galip gelmek, Yenmek
Kaze = Rüzgar
Kazu / Suuji = Sayı, Rakam
Keikaku / Kikaku = Plan
Keisatsu / Keikan / Omawari = Polis
Kenri = Hak, Hukuk, Adalet
Kenshi = Kılıç Ustası
Keredemo = Gerçi, ise de, Her ne kadar
Kieru = Söndürmek, Silmek, Ortadan Kaybolmak
Kigen = Çağ, Devir, Köken, Kaynak, Ruh Hali, Süre, Mühlet
Kiken / Kikensei = Tehlike, Risk
Kimi = Sen (erkekler kullanır)
Kimono = Sabahlık benzeri kıyafet, geleneksel festivaller için giyilir.
Kioku / Memori = Hafıza, Bellek
Kissu = Öpücük / Kissu Suru = Öpmek
Kizoku = Soyluluk / Kizoku no = Soylu
Kokka / Seifu = Devlet, Hükümet
Kōshi (Koohi) = Prens, Elçi, Delege, Kafes
Kōshaku (Kooshaku) = Prens, Prenses
Korosu = Öldürmek
Kontorōru (Kontorooru) = Kontrol
Kokorozashi = istek, Niyet, Amaç
Kokoro = Kalp, Yürek, Gönül
Kochira = Bu, Burada, Ben, Biz
Konbanwa = iyi akşamlar
Konnichi : Konnichi Wa! = Merhaba!
Kopī (Kopii) = Kopya
Konoha = Yaprak
Kore wa nan to iuu imi desu ka? = Bunun anlamı nedir?
Koto = Şey, Nesne, iş, Sorun
Kotoba = Sözcük, ifade, Deyiş, Dil
Kono = Bu / Kono yo ni = Böyle, Şöyle, Öyle / Kono Tame ni = Bunun için, Bu yüzden / Konogoro = Bugünlerde, Şimdilerde
Koko = Bura, Burası / Koko Ni / Kochira  = Burada / Koko Kara = Buradan
Kore = Bu / Kore Kara = Bundan / Kore De = Bununla / Kore Ra = Bunlar / Kore Demo = Buraya Kadar / Kore Made = Buraya Kadar
Kompyūta (Kompyuuta) = Bilgisayar
Kuni = Ülke
Kuudere = Dışarıya karşı Soğuk Davranış ve Tavırları olan Karakterleri ifade eder. Ama ona bir şekilde yaklaşabilirseniz, onun yumuşak tarafınıda görebilirsiniz
Kurashi = Hayat, Yaşam, Ömür
Kuroi = Siyah, Kara, Karanlık
Kurushimi = Ağrı, Sancı, Acı
Kurutta / Kichigai no = Deli, Çılgın
Kudasai = lütfen
Kuso = Kahretsin, Lanet Olsun
Kuso Kurae (Kusokurae) / Kutabare = Bok Ye!, Siktir!, Cehenneme kadar yolun var
Kyojin = Dev
Kyûketsuki (Kyuuketsuki) = Vampir
Mada = Henüz, Hala
Mahō (Mahoo) = Büyü, Sihir
Mamoru = Korumak, Savunmak
Manga = Japon Çizgi Romanı. sadece kitap şeklinde ama Normal kitapların aksine sola doğru okunur.
Mangaka = Bir çizgi roman sanatçısı veya karikatürist için kullanılan Japonca kelimedir. Japonya dışında manga; genellikle bir Japon çizgi romanı anlamına gelir ve mangaka genellikle Japon manga yazarını ifade eder.
Makasu / Katsu = Yenmek
Makeru = Yenilmek, Kaybetmek
Manga-eiga (Manga Eiga) = Çizgi Film
Masaka = Elbette değil, imkansız, olamaz
Mattaku = Tanrım, Tanrı aşkına oh (Sıkıntı Genel ifadesidir)
Matsuri = Bayram, Festival
Mecha = Bir Robota verilen ad, Genellikle devasa olur. Anime ve Manga'da görünür ve bir pilotu vardır.
Megami = Tanrıça
Megane = Gözlük, Genellikle Gözlük Takan birine Atıftır.
Miru = Görmek, Bakmak, izlemek, Seyretmek
Mieru = Görmek, Görülmek
Mendōkusai (Mendookusai) = Zahmetli, Sıkıcı, Yorucu
Minna = Tüm, Bütün
Minasan = Herkes, Baylar, Bayanlar
Mirai = Gelecek, İstikbal / Nikki = Anı Defteri, Günlük (Mirai Nikki)
Mizu = Su
Moo = Çoktan, Şimdiden, Henüz
Mochiiru = Kullanmak, Uygulamak
Moe = Onları sevimli kılacak bir şekilde beceriksiz, kırılgan ve Çekici Kız Karakterler
Monogateri = Bir hikaye veya masal anlamında Japonca kelime.
Motto = Daha Çok, Daha
Mou ii = Daha iyi
Mottekoi No = Çok iyi, Mükemmel
Muda Na = Boş, Yararsız, işe yaramaz
Munashii = Boş, Etkisiz
Mushinronsha = Tanrıtanımaz, Ateist
Mushiro = Daha Çok, Daha iyi
Muzai = Masumiyet (D. Gray Man)
Mugen = Sonsuzluk, Sınırsız (D. Gray Man; Yu Kanda)
Namae = Ad, isim
-Nai = Değil
Nami = Dalga
Namida = Göz Yaşı
Nakama / Mikata / Doshi / Todomachi / Yūjin (Yuujin) = Arkadaş, Yoldaş, Dost
Nakanaide = ağlama
Nakanaide Kudasai = lütfen ağlama
Narubeku = Mümkün Olduğu Kadar
Narubeku Hayaku = Mümkün Olduğu Kadar Çabuk
Neko =  Kedi, Kedi kız karakteri
Nigeru = Kaçmak
Nihon / Nippon = Japonya ............ Nihonjin = Japon
Nikushimi = Nefret / Nikumu = Nefret Etmek
Ningen = insan
Nan = Ne / Nan-  ...mo = Bütün, Tüm / Nan-ni = Niye, Ne Diye / Nan-ni Tsuite = Ne Üzerine / Nan-ni Yotte = Neden
Nan-nichi = Kaç Gün / Nan-nin = Kaç Kişi / Nan-nen = Hangi Yıl, Kaç Yıl / Nan-sai - ikutsu - Desuka? = Kaç Yaşında
Nankai = Kaç Kere, Kaç Defa
Nanji = Saat Kaç? / Nanjikan = Kaç Saat
Nani = Ne / Nanide = Ne ile / Nani Kara = Neden, Nereden
Nanika = Birşey
Nanda = Ne?, Ne! / Nandette = Ne?
Nanda Kore / Nanda Sore = Bu da ne?, Bu da neyin nesi?, Bu da ne böyle?
Nandemo = Herşey / Nandemo Nai = Hiçbir Şey
Nandomo (Nando Mo) = Birçok Defa
Nando = Kaç Derece, Kaç Kere
Nandeste = sen ne dedin?
Nani Yatten Da Yo = ne yapıyorsun?
Nanimo Nai = Hiç, Hiçbir Şey
Nantoka = Herhangi Bir Şekilde, Nasıl Olursa Olsun
Naze = Neden, Niçin ((aşırı anlamı = "Neden yaptın bunu?")
Naruhodo! = Ha!, Öyle Mi!
Noroi = Lanet, Küfür, Lanetlemek
-O = nezaket bildiren önek
ō (oo) = Kral
Ojamashimasu (Ojama-shimasu) = Verdiğim Rahatsızlık için üzgünüm, Seni rahatsız edeceğim (Başkalarının evine girerken söylenir)
Okashii = Gülünç, Komik, Garip, Tuhaf
Odaiji ni! = Geçmiş Olsun!
Oishii = Nefis, Leezzetli,Tadı Güzel
Omae wa dare da? = Sen de kimsin?
Omoshiroi = ilginç, Enteresan
Onaji = Aynı
Ongaku = Müzik / Ongakuka = Müzisyen
Oni / Akuma = Şeytan
Onigiri = Deniz Yosununa sarılmış Pirinç Topu
Omocha / Gengu / Geki / Gemu = Oyuncak
Origami = Kağıt Katlama Sanatı
Ogenki De! = Sağlıcakla Kalın!, Kendinize Dikkat Edin!
Ogenki desu ka? = İyi misiniz?
Okaerinasai! = Hoş Geldin!
Okage De! = Yardımınıza Teşekkürler!, Sayenizde!
Okama = Travesti,Homoseksüel
ôkami (ookami) = Kurt ("Tanrı" anlamında da kullanılıyor)
ôkamiotoko (ookamiotoko) = Kurt Adam, dolunayda kurda dönüşen adam
O-matase Shimashita! = Beklettiğim için özür dilerim!
Omedetō Gozaimasu! (Ometedoo Gozaimasu!) = Tebrik Ederim!
Oyasumi : Oyasumi Nasai!= iyi geceler!
Ohayō Gozaimasu! (Ohayoo Gozaimasu!) = Günaydın!, iyi Sabahlar
OTP  = Tek Gerçek Çift, Tek Gerçek Eşleştirme. Birlikte olmasının gerektiğini düşündüğünüz çiftler. Örnek; Naruto ve Hinata, Luffy ve Hancock.
Owari / Fyinisshu = Bitiş, Son
Oyobu = Erişmek, Ulaşmak
OVA / OAV = Orijinal Video Animasyon veya OVA, bir anime türüdür. VHS veya DVD şeklinde dağıtılmak üzere tasarlanmıştır, film olarak veya televizyonda göstermek için değil. Ayrıca, daha az sıklıkla OAV veya Orijinal Hareketli Video olarak ifade edilebilir.
Pachinko = Oyun Otomatı
Pinku-eiga = Seks Filmi
Pisutoru = Tabanca
Purezento / Okurimono = Hediye, Armağan
Puroguramu = Program
Rāmen (Raamen) = Çin Makarnası
Rambō (Ramboo) = Şiddet
Reberu = Düzey, Seviye
Rei = Ruh, Hayalet
Reikin / Chingin = Ücret
Ringo = Elma (Death Note:Ryuk)
Rōnin (Roonin) = efendisiz samuraylar, Başıboş dolaşan savaşçılar)
Ryôkai (Ryookai) = Anlaşıldı, anlaşma (sözlük anlamı "anlaşma")
Ryū (Ryuu) = Ejderha, Sanat (okul), Ekol
Sabaku = Çöl (sabaku no Gaara)
Sate = Şimdi
Sake = Pirinç Şarabı / Sake ni you = Sarhoş Olmak
Sakki = Demin, Az Önce
Samurai = Şövalye, Derebeyi
Satsujin = Cinayet ........... Satsujinsha = Katil
Sayonara / BaiBai = Hoşça kal!, Güle Güle!, Allahaısmarladık!
Sekai = Dünya
Seiji = Politika, Siyaset
Seinen / Wakamono / Wakai = Genç, Delikanlı, Reşit, Ergin.
Seinen = Genellikle Yetişkin erkekleri ifade eder, çok fazla şiddet olması, kan olması, cinsellik olması, Felsefe Ve Siyaset olması. Örnek; Berserk, ichi The Killer, Kemonozume, Gantz, Vagabond, Sun Ken Rock, Shamo, Freesia, Vinland Saga, Shigurui...
Seiyū (Seiyuu) = Japon Seslendirme Sanatçıları
Semete = Hiç Olmazsa, En Azından, Bari
Sensô (Sensoo) = Savaş
Seppuku = Harakiri
Setsubō (Setsuboo) = İstemek, Arzulamak
Shiranai = Bilgisiz, Cahil
Shirarenai = Bilinmeyen, Tanınmayan
Shibaraku = Bir Süre, Uzun Bir Zaman
Shibaraku Desu Ne! = Çoktandır Görüşmedik Değil Mi?
Shi = Ölüm (Dört ve Şiir anlamınada Geliyor)
Shinda = Ölmüş
Shinigami = Ölüm Meleği, Ölüm Tanrısı
Shinjin / Shinen = İman, İnanç, itikat, Din
Shinnen Ometedo! = Yeni Yılınız Kutlu Olsun!
Shigai = Yol, Sokak, Cadde, Banliyö
Shiken = Sınav
Shikei = idam, idam Cezası
Shimeru = Kapamak, Örtmek, İşgal Etmek
Shishi = Aslan
Shisō (Shisoo) / Shiryo / Omoi / iken / Kannen / Aidea / Kangae = Düşünce, Fikir
Shogun (Şogun) = Japonya'yı yöneten Başbuğ, Baş Komutan.
Shōgi (Shoogi) = Santranç'ın Japon Formu, Yeni Başlayanlar için çok karmaşıktır. (Shikamaru, babası ve sensei ile bol bol oynardı)
Shojo = Bakire
Shōjo (Shoojo) / Musume / Otome = Kız
Shōnen (Shoonen) = Oğlan, Erkek Çocuk
Shōchō (Shoochoo) = Simge, Sembol
Sora = Gök, Gökyüzü
Sō (Soo) = Böyle, Şöyle, Öyle / Sore = Şu, O / Sore Kara = Ondan Sonra / Sore Dewa = Böylece, O Halde / Sore Demo = Buna Karşın, Bununla Birlikte
Sooka (Souka - Soka) = Aa Gerçekten?, Öyle Mi?, Ah Görüyorum, Anlıyorum = (Sorumu olduğu, Açıklamamı olduğu tonlamaya göre değişir)
Soona (Souna -  Sona) = Hayır Bu Olamaz, Hiçbir Şekilde
Soo Desu Ne (Sou Desu Ne) = Evet Öyle, Oh Evet, Evet
Sōzō (Soozoo) = Yaratma, Yaratılış, Tahayyül, Düşleme, İmgeleme
Sōyo (Sooyo) = Doğrudur, Bu Doğru
Sono = O / Sono go = Ondan Sonra / Sono Hoka ni = Ondan Başka / Sono Tame ni = O Yüzden / Sono Toki ni = O Zaman / Sono Uchi = Yakında / Sono Mae ni = Ondan Önce
Sonna = Böyle, Öyle
Suru = Yapmak, Etmek
Subete = Tüm, Herşey
Sugoi = "Müthiş, Harika, Mükemmel" gibi olumlu anlamları yanı sıra / "Korkunç, Berbat, Dehşet Verici" gibi olumsuz anlamlarada gelebilir, nasıl kullandığınıza bağlı ("Sugee" ise bu kelimenin argo, kaba versiyonudur, çoğunlukla erkekler kullanır ....... One Piece'de, Luffy ve Tayfası sıkı sık kullanıyor olumlu anlamda)
Sukoshi = Biraz, az
Subarashii = Mükemmel, Enfes, Harika
Sumimasen! = Affedersiniz!
Supīdo (Supiido) = Hız, Çabukluk
Suzuki = Levrek Balığı
Taiho = Tutuklama
Tabako = Sigara
Taberu = Yemek
Tameru = Toplamak, Biriktirmek
Tada = Yalnız, Sadece
Tadaima = Ben geldim, Ben geri Döndüm
Tadashii = Doğru, Uygun, Haklı, Yasal
Tamashii = Ruh, Can
Tanoshii = Sevinçli, Neşeli, Eğlenceli
Tame : (no) Tame ni = Dolayı, Yüzünden
Tasukete! = imdat!
Tatakai = Savaş, Yarışma, Karşılaşma
Teki = Düşman, Rakip
Tempo = Hız, Tempo
Tengoku / Rakuen = Cennet
Tensei = Doğuş
Tenshi = Melek
Tonikaku = Herhalde, Her Neyse, illaki, neyse, zaten, nasıl olsa, Her Halükarda
Toruko = Türk,Türkiyeli,Türkiye
Tsuki = Ay
Tsuku = Varmak, Ulaşmak, Sokmak, Batırmak, Çarpmak, Vurmak, İtmek
Tsundere = ilk başta gergin, somurtkan ve hatta öfkeli tutumları olan bir kişinin, bir olay neticesinde aniden içten, samimi ve hatta mütevazı bir kişiliğe bürünmesi durumunu açıklayan terimdir. Ayrıca dışarıya karşı sert bir tutum sergilemesine rağmen içinde iyi niyetli ve samimi duygular besleyen bir karakteri temsilen de kullanılır.
Tsundra= Herkes ve Herşey yolunda iken çok soğuk davranışlar sergilyen bir karakteri ifade eder.
Tsuzuku = Devam, Devam edecek
Uchū (Uchuu) = Uzay, Evren
Umai = Lezzetli, Tatlı
Umi = Deniz / Umibe = Deniz Kıyısı, Sahil
Un = Yazgı, Talih, Şans, Uğur
Uragiri = İhanet, Kalleşlik / Uragiru = İhanet Etmek, aldatmak
Urami = Kin, Garez
Urusai = Can Sıkıcı, Gürültülü
Uso = Yalan / Usotsuki = Yalancı
Wa = Cümlede ana konuyu belirleyen adı gösteren Takıdır. ("Daire, Çember, Tekerlek" anlamlarınada geliyor)
Ware = Ben / WareWare = Biz
Waruku wa arimasen = Fena Değilim
Wabiru = Affetmek, Bağışlamak
Watashi = Ben
Wakari = Anlayış
Wakaru / Wakatta / Wakarimashite (Wakarimashita) = Anlamak, Anlıyorum, Biliyorum, Anladım, Seni Anlıyorum, Seni Anladım
Wakaranai = Anlamıyorum, Bilmiyorum
Warui = Kötü
Wasuremashite (Wasuremashita) = Unutmak, Unuttum
Wazawaza = Özel, Ayrı, Ayrıca
Yada Yada = Kötü, Çok Kötü, Tiksinti (genellikle bir teklifi reddeden veya reddetme bağlamında kullanılır, / iya da iya da = daha resmi söylenişi ve yazılışı)
Yada = İstemiyorum, Sevmiyorum (iyada = ben bunu sevmiyorum, ben istemiyorum)
Yahari / Yappari = -de, -da, Bile, Hatta, Daha, Henüz
Yakuza = Gangster
Yameru = Bırakmak, Terk Etmek
Yandere = Karşısındakine karşı ilk etapta çok büyük sevgi ve şevkat gösteren, ama zamanla bu bağlılığı hastalıklı bir takıntıya, şiddete dönüşen karakterleri tanımlar. (Genellikle Romantik ilişkilerinde bu sorunları yaşarlar)
Yangire = Kıskançlık,Öfke veya benzeri durumlarda çıgın ve deli taraflarını ortaya çıkartan karaterleri ifade eder (Yandere ile farkı, Yangire'nin daha genel şeyler için kendisini kaybetmesidir)
Yare Yare = Aman, oh iyi, Ah Kardeşim
Yaro Domo (Yarou Domo) = Serseriler, Keratalar, Yaramazlar
Yatta! / Yoshi ! / Yossha! = Yaptım, Ben Yaptım, Oldu, iyi iş
Yatto! = Nihayet, Sonunda
Yattekuru = Ortaya Çıkmak, Meydana Gelmek, Görünmek
Yattemiru = Denemek, Tecrübe Etmek
Yō! (Yoo!) = Gayri Resmi bir şekilde "Merhaba" demek. (Örnek; Killer Bee)
Yoroshii! = Tamam!, Peki!, Kabul!
Yorokonde! = Memnuniyetle!
Yokatta = Allah'a Şükür, Çok Şükür, Ben Çok Sevindim
Yōkoso! (Yookoso) / irrashi(mase)! = Hoş geldiniz!
Yoku Dekimashita! (Yoku Dekimashite) = Aferin!
Yuki = Kar
Yume = Rüya, Düş
Yurusu = Affetmek, Bağışlamak, izin Vermek
Yurusenai! / Sumanai = Affolunmaz, Affedilmez
Zakennayo! = Siktir Git, Defol, Canın Cehenneme, Etrafımda Dolanma!
Zangyaku = Vahşet, / Zankoku = Zulüm, Gaddarlık
Zama = Durum / Zama Miro! = Oh Olsun!
Zembu = Tüm, Her şey
Zen = iyilik
Zetsubō (Zetsuboo) = Umutsuzluk
Zettai ni = Kayıtsız Şartsız, Kesinlikle
Zuibun = Oldukça, Epey
Gaara = Sadece kendinin seven iblis, Kafasındaki Dövme "AŞK" veya "SEVGİ" anlamına gelir (ikiside aynı şey zaten, ama gaara sevmek ve sevilmek arayışında olduğu için "sevgi" olduğunu sanıyorum)
Madara = nokta, leke, benek, yamalar (Uchiha Madara - Naruto)
Minato = Liman (Minato Namikaze - Naruto'nun Babası)
Neji = Vida (Hyuuga Neji - Naruto)
Ebisu = 7 Japon Tanrısından birisidir. Şans,Balıkçılar,işçiler ve Küçük çocukların sağlık koruyucusu olarak bilinen Tanrı'dir.
Akatsuki = Şafak,Tan, Şafak Vakti
Deidara = Dei = Çamur (japon efsanesine dayanıyor ismi)
Darui = Yorgun, Bitkin, Soluk
Jiraiya = Genç Şimşek
Udon = Makarna,Erişte
Hinata = Ayçiçeği veya Güneş'e Bakan
Utakata = Fani, Geçici, Kısa Ömürlü
Kurenai = derin kırmızı, Kıpkırmızı veya bir japon ismi
Kisame = Şeytan Köpekbalığı, Canavar
Tobi = Şahin ailesine ait bir Kuş Türüdür
Orochimaru = Orochi = Büyük Yılan, / Maru = Erkek İsmi
Shikamaru = Shika = Geyik / Maru = Erkek İsmi
Kakuzu = Kaku = Açı, / Zu = Metropol veya Sermaye
Sasuke = Efsanevi ninja Adı
Mikoto (Uchiha) = Efendi, Sahip (Sasuke ve İtachi'nin Annesi)
Obito (Uchiha)= Boyun, Boğaz, Yaka
Shisui (Uchiha) = Durgun, Durgun Su
izuna (Uchiha) =Kutsal bir dağın adı
inari = Hasat Tanrısı, aromalı haşlanmış pirinç
Yoroi = Zırh
Choji = Kelebek
ibiki = Horlama
Karin = Ka = Tütsü, Koku, Parfüm, / Rin = Fosfor
Karui = Yumuşak, küçük, önemsiz, çevik, Işık
Tsunade = Bağlama ipi
Kankuro = Ünlü bir kabuki oyuncusu, - kurou = karga (Kabuki Japonya’da, soyluların tiyatrosu olan No tiyatrosu karşısında, günlük yaşama dönük halk tiyatrosu)
Kabuto = Miğfer (Kabuto Yakushi - Naruto)
iruka = Yunus Balığı (İruka Umino - Naruto'nun ilk hocası)
Sakura = Kiraz Çiçeği veya Kiraz Ağacı, Japonya'nın simgelerindendir.
Katsuyu (Tsunade) = Bir kaygan yağ
Zetsu = dil veya kamış (Uzun içi boş çim bir form veya içi boş bir nefesli enstrüman dil eki)
Kiba = azıdiş, fildişi, keskin
ichigo = Çilek (ichigo kurosaki - Bleach)
Gin = Gümüş (İchimaru)
Tōsen (Toosen) = ikramiye (Bleach Kaptan)
Kaien : Kaien Suru = Sahneye Koymak, Oynamak
Sasori= Akrep (Naruto)
itachi = Gelincik Hayvanı (japonya'da erkek çocuklara konulan isimdir, ayrıca japon mitolojisinde gelincikler uğursuzluğu, kötü şans ve ölümü işaret eder)
Sai = Gergedan (Naruto)
Uzumaki = Girdap, Anafor (Uzumaki Naruto)
Misa = Ayin, KutsamaTöreni
Makoto = Dürüstlük, İçtenlik, Samimiyet (School Days Animesinden)
Tsubasa = Kanat
Bankai : Bankai Suru = Eski Durumuna Getirmek, İyileştirmek
Datte : Datte  ...  -nda yo = Ama, ancak
Dattebayō (DatteBayoo) = Ama,Ancak,Gerçekten...anlamlarında kullanılıyor, veya bizim türklerdeki bazı laflar gibi =iskiliplilerin "ellem" lafı gibi veya lazların "Da"lafı gibi her lafın başına veya sonuna konulan bir ek gibi düşünün

izanagi (Danzou ve Tobi'nin kullandığ yasak Jutsu'nun adı) ve izanami kardeşler : kutsal ruhlar, Tanrı soyundan gelen bu kardeşler bütün Japonya adalarını ve Tanrılarını yaratmışlardır, onların inancına göre.
Amaterasu = Güneş Tanrısı ve itachi ile sasuke'nin kullandığı Jutsu, izanagi'nin sol gözünden doğar. Japonlar bu Tanrıçanın soyundan geldiklerine inanır.
Susanoo = Fırtına Tanrısı ve itachi ile sasuke'nin kullandığı Jutsu, izanagi'nin burnundan doğar.
Tsukuyomi = Ay Tanrısı, uchiha klanına ait bir göz tekniği, izanagi'nin sağ gözünden doğar.

Juji - Sayılar
0 = rei, zero
1 = ichi, hitotsu
2 = ni, futatsu
3 = san, mitsu
4 = shi, yon, yotsu
5 = go, itsutsu
6 = roku, mutsu
7 = shichi, nana, nanatsu
8 = hachi, hatsu
9 = kyû, kokonotsu
10 = jû, t
11 = jû-ichi
12 = jû-ni
13 = Jû-san
14 = jû-yon
15 = jû-go

20 = ni-jû
21 = ni-jû-ichi
22 = ni-jû-ni
23 = ni-jû-san
24 = ni-jû-yon
25 = ni-jû-go

30 = san-jû
40 = yon-jû
50 = go-jû
60 = roku-jû
70 = nana-jû
80 = hachi-jû
90 = kyû-jû
100 = hyaku

101= hyaku-ichi
102 = hyaku-ni
103 = hyaku-san
155 = hyaku-gojû-go

200 = ni-hyaku
300 = san-byaku
350 = san-byaku-gojû

1000 = sen
2000 = ni-sen
3000 = san-zen
3500 = san-zen-go-hyaku

10.000 = man
11.000 = ichi-man issen
20.000 = ni-man
100.000 = jû-man
200.000 = ni-jû-man

1.000.000 = hyaku-man
2.000.000 = ni-hyaku-man
10.000.000 = issen-man
20.000.000 = ni-sen-man
100.000.000 = oku
200.000.000 = ni-oku
1.000.000.000 = jû-oku

Josû - Sıra Sayıları
Birinci = dai-ichi
ikinci = dai-ni
üçüncü = dai-san
dördüncü = dai-yon
beşinci = dai-go
altıncı = dai-roku
yedinci = dai-nana
sekizinci = dai-hachi
dokuzuncu = dai-kyû
onuncu = dai-jû
yirminci = dai-ni-jû
yüzüncü = dai hyaku

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder